هر آنچه درباره چوب باید بدانید،اینجاست

آشنایی با چوب
مقدمه : درنگاه علمی چوب بخش سخت و جامد زیر پوسته درخت است که در همه گیاهان آوندی وجود دارد.چوب بعنوان یکی از مهمترین مصالح ساختمانی از قدیم مورد استفاده قرار می گرفته و در حال حاضر نیز به صورت : کاغذ،مقوا،فیبر،نئوپان،تخته لایه،چوب ضربه ای و…در همه رشته ها کاربرد دارد.به طوری که میتوان گفت:بسیاری از فعالیتهای روزمره زندگی، بدون وجود چوب امکان پذیر نیست.برای آشنایی با اشکال مختلف چوب با ما در فراوود همراه باشید.
مواد موجود در چوب
از پیچیده ترین ترکیبات شیمیایی چوب است، که از عناصر: اکسیژن (44 درصد ) ، کربن (49 درصد ) ،هیدروژن (6 درصد ) و مقدار اندکی ازت ، و همچنین پلیمرهای سلولز (40 تا 50 درصد )، همی سلولز (10 تا 30 درصد )، لیگنین (20 تا 30 درصد ) تشکیل یافته است. لیگنین یکی از ترکیبات فنلی است که در ساختمان چوب نقش سیمان را دارد.
چوب به دو دسته (نرم و سخت) تقسیم میشود. چوب نرم از درختان مخروطی و به اصطلاح درختانی که همیشه سبز هستند،به دست می آیند.چوب می تواند خواص فیزیکی متفاوتی در جهات مختلف داشته باشد.
نمونه هایی از چوب درختان نرم :
کاج : چوب این درخت سبک بوده و در برابر انقباض و انبساط و فشار بسیار مقاوم است.از این نوع چوب در دکوراسیون ، کف ،قاب پنجره و مبلمان چه در داخل و چه در خارج از منزل استفاده میشود.
زبان گنجشک :این چوب سخت، سنگین و متخلخل است. دارای سطح برجسته شبیه به بلوط و رنگ سفید مایل به قهوه ای روشن است.این نوع چوب در قاب های سازه ای و قطعات ساختهشده از چوبهای خمیده کاربرد دارد. در مقایسه با سایر چوب های سخت معمولاً ارزان تر است.
راش : چوب ارزان با منافذ بسیار کوچک که برای ساخت قاب ها، اعضای پیچدار و خمیدهی مختلف استفاده میشود.
سرو : چوبی که بسیار مقاوم در برابر رطوبت،خمیدگی،حشرات است. برای ساخت کمد،قفسه،جعبه از این چوب استفاده میشود.
نراد : چوب با سطح یکنواخت و غیر صمغی میباشد که برای ساخت برای ساخت مبلمان، درب ها، قاب ها، پنجره ها، تخته چندلا، روکش و کارهای داخلی استفاده میشود.
صنوبر : چوبی سخت و مقاوم که پرداخت خوب و سبکوزن است. از این چوب برای ساخت تیرک ها و دکل های کشتی، هواپیما، جعبه ها، صندوقها، کارهای عمومی نجاری و نردبان استفاده میشود.
شوکران : غیرصمغی و دارای سطح صاف میباشد.برای ساخت تیرک ها، درب،لایه زیرین کف سازی استفاده میشود.
نمونه هایی از چوب درختان سخت : ساج : مقاوم دربرابر پوسیدگی و هوا و رطوبت میباشد.مبلمان داخلی و خارجی،صندلی،نیمکت های پارک با این چوب ساخته میشوند. اقاقیا : چوبی نرم و دارای بویی مطلوب است. از این چوب برای ساخت ابزار موسیقی،کارهای هنری،دستگیره و روکش استفاده میشود. بلوط : پرکاربردترین چوب برای ساخت محصولاتی مثل مبلمان خانه، قفسه های کتاب و کابینت ها، بهجز مبلمان بیرونی منزل، است. افرا : چوبی نرم و مقاوم که کاربرد زیادی در مبلمان منزل مانند میزهای کنسول، قفسه¬های دیواری و میزهای کنار تخت دارد. از چوب افرا اغلب برای ویولن هم استفاده میشود. گردو : چوبی نرم و بسیار کاربردی که تحمل خمیدگی را دارد و برای ساخت انواع محصولات چوبی مناسب است.
نمونه ای از فراورده های چوبی :
پارکت یا فرش چوبی : یکی دیگراز فراورده های چوبی که در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد پارکت یا فرش چوبی می باشد. برای ساختن پارکت از قطعات کوچک چوب استفاده می نمایند این فرش از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
چوبی که برای ساختن پارکت استفاده می شود باید دارای مقاومت در مقابل سایش باشد و همچنین باید دارای نقش زیبایی نیز باشد تا به سالن یا اطاق کار جلوه مخصوص بدهد. در ابتدا برای ساختن پارکت فقط از چوب گردو استفاده می نمودند که دارای نقش زیبایی می باشد ولی بعلت گرانی این چوب بعدا از چوبهای دیگر مانند راش – بلوط – ممرز – ماهاگونی نیز برای ساختن پارکت استفاده شد.
برای ساختن نوعی از پارکت بعد از انکه چوب مورد نیاز را خشک کرده و رطوبت انرا تنظیم نمودند چوب را با اره به قطعا ت 2 سا نتیمتر در 10 سا نتیمتر می برند ضخامت پارکت در حدود 4 تا 5 میلیمتر می باشد بعد پنج عدد از این چوبها را پهلوی هم قرار می دهند تا مربعی به ابعاد 10 سا نتیمتر در 10 سا نتیمتر بدست اید .در این صورت 25 عدد از این مربع ها را طوری روی یک صفحه کاغذ می چسبانند که یک مربع 50 در 50 سا نتیمتر حاصل بشود .
این مربع های 50 در 50 را با چسب در محلی که قبلا اماده و زیر سازی شده است ،می چسبانند و پس از سمباده کشی روی آن را با لاک و با رنگهای شیشه ،مانند نیم پلی استر و غیره می پوشانند.سپس نقش و نگار و رنگ اصلی چوب از پشت این رنگها بخوبی قابل دیدن است.
فرش های پارکت بعلت ارزانی و دوام و منظره زیبایی که دارد برای کف دفاتر کار و سالن ها مورد استفاده قرار می گیرد. باید توجه نمود که فرش پارکت باید بکلی از رطوبت دور باشد و اگر در طبقه همکف از ان استفاده می شود باید حتما زیر پارکت را با یک لایه قیر و گونی ایزوله نمود.برای دیدن نمونه هایی از MDF اینجا کلیک نمایید.