نئوپان و کاربرد آن در صنعت چوب

نئوپان و کاربرد آن در صنعت چوب
آشنایی با نئوپان
نئوپان فراوردهای است که از تراشههای چوب ساخته میشود. این محصول ساختهشده از خرده چوبهایی مثل تراشههای کارخانهٔ ارهکشی یا خاکاره به همراه رزین مصنوعی یا چسبهای مناسب دیگر است.این محصول معمولاً از صنایع بازیافت چوب است بهطوریکه ضایعات بهدستآمده در فرایند بهرهبرداری از چوب درختان برای مصارف مختلف را تبدیل به خردهچوب میکنند، سپس این خردهچوبها را رطوبتگیری و بهخوبی همگن میکنند و چسب میزنند و تحت پرس حرارتی قرار میدهند. ورقهای بهدستآمده پس از سرد شدن و سمباده خوردن قابل استفاده هستند.نئوپان در واقع یک فراوردهٔ کامپوزیتی است.
مزایای استفاده از نئوپان
- قیمت پایینتر از سایر اقلام چوب
- وزن سبک و جابه جایی آسان
- داشتن ابعاد گسترده و قابل ملامینه شدن
معایب استفاده از نئوپان
- استحکام و مقاومت نئوپان کم است و تحمل بالایی در مقابل بار سنگین و فشار ندارد.
- در ساخت نئوپان مواد شیمیایی استفاده می شود که این امر باعث شده نئوپان سازگار با محیط زیست نباشد.
- این محصول اگر در معرض رطوبت قرار گیرد سطح آن متورم و پوسته پوسته می شود و رنگ آن تغییر می کند. بنابراین استفاده از نئوپان در محیط های مرطوب مناسب نیست.
- نئوپان ظاهر چندان زیبایی ندارد و بیشتر در مواردی که ظاهر کار از اهمیت بالایی برخوردار نیست، مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت و شباهت ام دی اف و نئوپان
ام دی اف و نئوپان بسیار شبیه هم هستند و افراد عادی شاید نتوانند تفاوت آنها را تشخیص دهند. بزرگترین تفاوت این دو در اندازه الیاف چوبی است. در ساخت ام دی اف از الیاف ریز چوب استفاده می شود. در ساخت انواع نئوپان، خرده های نسبتاً درشت چوب به کار برده می شود.گاهی اوقات در ساخت نئوپان از مواد شیمیایی همچون پارافین نیز استفاده می شود تا مقاومت آن در برابر رطوبت، حشرات و دیگر عوامل طبیعی افزایش یابد.
همان طور که قبلاً اشاره شد، ورق نئوپان دارای قطعات چوبی است که به راحتی در بافت آن قابل مشاهده است. این در حالی است که بافت ام دی اف بسیار یکنواخت بوده و تنها می توان دانه های بسیار ریز چوب را در آن پیدا کرد.
یکی از نقاط مشترک ام دی اف و نئوپان در روکش آنها است. هردوی این محصولات به تنهایی در صنایع چوب به کار برده نمی شوند. معمولا از هر دو نوع نئوپان و ام دی اف همزمان استفاده میشود. انواع روکش نئوپان باعث می شود که ظاهر آنها بسیار بهتر شود. مقاومت آنها افزایش یافته و رنگ و بافت متفاوتی پیدا کنند.
کاربرد نئوپان
- کابینت سازی
- سرویس خواب و مبلمان
- درب های چوبی به جز درب ضد سرقت
- کمد و قفسه
- دکوراسیون داخلی ساختمان
- و…
نئوپان با پرس صفحه ای
پس از ترکیب قطعات چوب با چسب چوب و رزین، نوبت به پرس کردن مایع حاصل است. این مایع در معرض فشار و حرارت بالا قرار می گیرد تا مقاومت آن بالا و رطوبت آن به کلی گرفته شود. نوع پرس خمیر حاصل گوناگون است که رایج ترین آن نوع صفحه ای است.پس از اینکه خمیر اولیه تحت فشار پرس صفحه ای قرار گیرد، محصول نهایی صفحاتی یک یا چند لایه است .این صفحات بعداً باید برش داده و فرم دهی شوند.
نئوپان با پرس قالبی
بزرگترین تفاوت این روش با روش پرس صفحه ای در نوع پرس است. صفحاتی که با این روش خمیر نئوپان را پرس می کنند، دارای فرم و اشکال مختلفی هستند. می توان در کناره های محصول انحنا ایجاد کرد؛ انواع فرم را توسط قالب های مختلف ایجاد کرد.
نئوپان با پرس غلتکی
در این روش نیز محصول نهایی فرم و ظاهر مشابهی با پرس صفحه ای خواهد داشت. خمیر نئوپان از میان غلتک هایی با فشار و ضخامت یکسان عبور کرده و محصول نهایی دارای بافت و ضخامت یکنواختی خواهد بود. میزان فشار و ضخامت در این روش می تواند متغیر باشد و لایه های نئوپان را نیز می توان تغییر داد و از یک لایه تا چند لایه تغییر داد.
نئوپان بافت سیمانی
نئوپان محصولی بسیار سبک و در عین حال دارای مقامت پایین است. این مقاومت پایین انواع نئوپان باعث می شود که در برابر فشار، خمش و رطوبت بسیار ضعیف باشد. گاهی اوقات برای جبران این ضعف در ساختار نئوپان از سیمان استفاده می شود.
انواع روکش نئوپان
اگر با انواع روکش ام دی اف آشنایی داشته باشید، می دانید که هردوی این محصولات (ام دی اف و نئوپان) نیاز به روکش دارند. همان طور که اشاره شد، روکش باعث می شود که ظاهر نئوپان بهتر شده و البته مقاومت آن نیز در برابر رطوبت و دیگر عوامل طبیعی افزایش یابد.
تقریباً هر روکشی که برای ام دی اف استفاده می شود را می توان برای نئوپان نیز به کار گرفت. برای همین مهم است که هنگام خرید هر محصول از جنس آن اطمینان حاصل کنید. اگر در این زمینه تخصص داشته باشید، وزن محصول نهایی به سادگی شما را در تشخیص جنس محصول راهنمایی می کند.
انواع نئوپان بر اساس روکش آن
انواع نئوپان با توجه به روکش آن، شامل موارد زیر می باشد:
- تخته چوب بدون روکش
- تخته چوب با روکش طبیعی
- تخته چوب با روکش مصنوعی
- تخته چوب لاک کاری شده
می توان به منظور بهبود برخی ویژگی های نئوپان، مانند مقاومت به رطوبت، آتش، یا تولید پانلهای عایق صوتی، تغییرات و اصلاحاتی در تخته ها ایجاد کرد. برخی از این موارد به شرح زیرند:
نئوپان سه لایه: تراشه های ریزتر حاصل از چوب های باکیفیت تر مانند راش، توس، توسکا و کاج در لایه های سطحی تخته و خرده چوبهای درشت تر و ارزانتر در بخش مغزی آن استفاده می شوند. کاربرد خرده چوب های همسان تر، موجب استحکام بیشتر تخته ها شده و ظاهر بهتری به آنها می بخشد.
نئوپان مقاوم به رطوبت (MR): در این تخته، از رزین ملامین- اوره فرم آلدهید به همراه امولسیون مومی استفاده می شود تا تخته ضد آب شود.
تخته خرده چوب- سیمان: در این نوع تخته، سیمان عامل اتصال دهنده است و به همین دلیل، این تخته نسبت به رطوبت، ضربه، صوت، آتش و پوسیدگی به شدت مقاوم است.
نحوه رنگ کردن نئوپان
همانطور که می دانید، نئوپان یا تخته چیپس نسبت به چوب ماسیو سبک وزن تر بوده و در ساخت مبلمان ارزان قیمت و اقلام تزئینی کوچک، کاربرد زیادی دارد.
با وجودی که ماهیت نئوپان از چوب است، اما نسبت به الوار چوب ماسیو نرمتر و آسیب پذیرتر بوده، به راحتی سطح آن خراشیده می شود و رنگ کردن آن نیز دشوارتر است.
اگر می خواهید نئوپان را رنگ کنید، در ابتدا سطحش را سنباده بزنید. سپس لایه نازکی از آستری را روی آن اعمال کنید. در مرحله بعد نیز روی آستری را با چندین لایه رنگ بپوشانید تا به ظاهر دلخواهتان دست یابید.
گروه صنعتی فراوود با در نظر گرفتن تمام مزایا و معایب محصولات چوبی و سابقه کاری طولانی مدت،بهترین مشاور جهت خرید و ثبت سفارش شما عزیزان میباشند.با ما همراه باشید.جهت سفارش با شماره های واحد فروش ورق ام دی اف و هایگلاس و نئوپان با ما تماس حاصل نمایید.

فرق نئوپان با ام دی اف
تهیه شده توسط گروه فراوود